سازمان ملل جایزه جمعیت را به ایران داد
سازمان ملل متحد به دلیل اقدامات ایران در ارتقاء برنامه های جمعیتی سازمان ملل، جایزه این سازمان را به دکتر حسین ملک افضلی معاون وزیر بهداشت ایران اعطا کرد.
کمیته جمعیت سازمان ملل متحد از میان نامزدهای 18 کشور جهان، اقدامات ملک افضلی در زمینه تحقیقات مربوط به جمعیت، بهداشت خانواده و برنامه های تغذیه ای و همچنین آموزش کارکنان بخش درمان در همه سطوح و اجرای طرح های واکسیناسیون در ایران و افغانستان را از جمله نکات قابل توجه در انتخاب نام برده دانست.
دکتر ملک افضلی فارغ التحصیل دانشگاه تهران می باشد و از سال 1378 معاون تحقیقات و فن آوری وزارت بهداشت ایران است.
دکتر ملک افضلی به خبرنگار اجتماعی فارس، گفته بود:
"برنامههای ما از سال ها قبل و با ایجاد خانههای بهداشت و استقرار بهورزان در روستاها و مراکز بهداشتی- درمانی شهری آغاز شد که اجرای برنامههای تنظیم خانواده، کنترل مرگ و میر مادران و نوزادان، اصلاح تغذیه، ترویج تغذیه با شیر مادر، واکسیناسیون و زایمان های بی خطر را دنبال میکردند.
رشد جمعیت کشور اوایل انقلاب حدود 4 درصد بود که با اجرای این برنامهها به حدود 2/1 درصد رسید و این موفقیت بزرگی بود.
مرگ و میر کودکان زیر یک سال که حدود 70 در 100هزار تولد زنده بود، حالا به حدود 25 در 100هزار تولد زنده رسیده است.
مرگ و میر مادران به علت عوارض بارداری و زایمان، با اجرای این برنامهها از 150در 100هزار زایمان به حدود 30 در 100هزار کاهش یافته است.
سه شاخص بالا به علاوه ی افزایش تغذیه با شیر مادر، به خصوص تغذیه انحصاری با شیر مادر تا پایان 4 ماهگی کودک که بسیار پایین بود، امروزه به حدود 60 درصد رسیده است.
امروز اگر بخواهیم حرکت جدیدی انجام دهیم باید بگوییم که از نظر شاخص های کمی، پیشرفت های خوبی داشتهایم، بنابراین باید به شاخص های کیفی بپردازیم. باید با افزایش مراکز مشاوره ی ژنتیک قبل از بارداری از تولد نوزادان نارس و معلول پیشگیری کنیم تا بچه های سالم تری داشته باشیم.
البته هنوز مرگ و میر نوزادان هنگام تولد بالاست، در حالی که میتوان این مرگ ها را با بهبود مراقبت های بیمارستانی قبل از زایمان و در زمان زایمان کاهش داد.
این کار نیروی انسانی ماهر، تجهیزات و امکانات و مجموعه مدیریتی قوی میخواهد که باید با فراهم کردن آن به سمت بهبود این شاخص ها گام برداریم."
خانم میگرو معاون دبیر کل سازمان ملل متحد در این مراسم ، برنامه های جمعیتی جمهوری اسلامی ایران را الگوی مناسبی برای دیگر کشورهای جهان دانست و از آن قدردانی کرد.
جایزه جمعیت سازمان ملل از سال 1983 همه ساله به یک فرد یا موسسه که بیشترین فعالیت را در زمینه ارتقای اهداف جمعیتی داشته باشد، اعطا می شود.
این جایزه برای دومین بار به یک ایرانی تعلق گرفت. آقای دکتر مرندی وزیر سابق بهداشت ایران هم موفق شده بود درسال 1999 این جایزه را به خود اختصاص دهد.