چگونه میتوانم از ابتلاء به ایدز پیشگیری کنیم؟
متأسفانه تاکنون هیچ واکسن مؤثری برای پیشگیری از ابتلا به ایدز ساخته نشده است. برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری موارد زیر را به دقت مطالعه کنید و همواره و بدون کوتاهی بکار بگیرید:
1) از استفاده از سرنگ و سرسوزن استفاده شده توسط فرد دیگر اجتناب کنید. سوزنهایی که قبلاً برای خالکوبی و یا سوراخ کردن بدن دیگران استفاده شده است هرگز نبایستی استفاده نمایید.
2) مطمئنترین روش برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مقاربتی از جمله ایدز پرهیز از رابطة جنسی و یا محدود کردن رابطة جنسی به رابطه جنسی طولانی مدت (ازدواج) در میان شرکای جنسی است که ثابت شده است به این بیماریها مبتلا نیستند و هیچ شریک جنسی دیگری غیر از همدیگر ندارند، همچنین از سایر عوامل خطر ابتلا مانند اعتیاد تزریقی مصون باشند. وفاداری به همسر و پرهیز از بی بند و باری و انحرافات جنسی شما را در مقابل ایدز و سایر بیماریهای مقاربتی و حتی برخی از سرطانهای دستگاه تناسلی مصون می سازد.
3) برای کسانی که رفتار جنسی آنها، خطر ابتلا به ایدز را در آنها بوجود میآورد، استفادة صحیح و دائمی از کاندوم از نوع کاندوم لاتکس مردانه خطر ابتلا به بیماریهای مقاربتی را به نحو مناسبی کاهش میدهد، هر چند که استفاده از کاندوم 100% موفق نیست و با افزایش تعداد شرکای جنسی، خطر ابتلا به بیماری هم اضافه میشود.
4) کاندومهایی که به مواد اسپرمکش آغشته میشوند نسبت به کاندومهای که با سایر مواد لزج شدهاند خطر انتقال عفونتهای مقاربتی و ایدز را کمتر نمیکنند. استفاده از مواد لزجکننده با پایة روغنی مانند وازلین خطر تخریب کاندوم و در نتیجه از بین بردن اثربخشی آنرا دارد. محافظت مناسب زمانی است که کاندوم درکل زمان رابطة جنسی از ابتدا تا انتها و به درستی استفاده شود. فراموش نکنیم که ویروس ایدز حتی با ورود ترشحات آلت مردانه که قبل از انزال و خارج شدن منی است، همچنین از طریق ترشحات واژن و مقعد قابل انتقال است. بنابراین استفاده از کاندوم، چه با هدف پیشگیری از حاملگی ناخواسته و چه با هدف پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مقاربتی از جمله ایدز، می بایستی از ابتدا تا انتهای رابطه جنسی بصورت مداوم باشد.
5) هیچگاه از ریشتراش، تیغ ریشتراشی و مسواک دیگران به دلیل احتمال آلوده شدن به خون آنان استفاده نکنید.
6) در هنگام مراجعه به سلمانی حتما تیغ و وسایل شخصی خود را به همراه برید. به یاد داشته باشید که برای کشته شدن ویروس ایدز با الکل، درجه خاصی از الکل و مدت زمان قابل توجهی مورد نیاز است و صرف وارد کردن وسایل سلمانی به الکل و خارج کردن آن با وجودیکه ممکن است از سایر آلودگیها پیشگیری کند، اما ویروس HIV را نابود نمی کند. پس همیشه از سلمانی بخواهید از لوازم خودتان استفاده نماید.
7) برای اقدامات پزشکی و دندانپزشکی حتما به مطب ها و مراکز معتبر مراجعه نمایید. هرگز اجازه ندهید که از سوزن استفاده شده برای دیگری برای شما استفاده گردد.
8) اگر به HIV آلوده هستید و حامله هستید یا قصد حاملگی دارید حتماً موضوع را با پزشک مطرح کنید چرا که احتمال انتقال ویروس به جنین وجود دارد و از طرف دیگر داروهایی وجود دارند که با مصرف آنها این احتمال کم میشود.
رابطة جنسی مطمئن چیست؟
مطمئنترین رابطة جنسی نداشتن رابطة جنسی است؛ اما رابطة جنسی مطمئنتر برای کسانی که این رابطه را دارند، زمانیست که
-
هیچ کدام از طرفین رابطه، آلوده به ویروس HIV نباشند،
-
فقط و فقط با همدیگر رابطة جنسی داشته باشند
-
از مواد مخدر تزریقی استفاده نکنند.
رابطة جنسی مطمئنتر همچنین زمانی است که وقتی نمیدانید که آیا شریک جنسی شما به این ویروس آلوده است یا خیر و زمانی که نمیدانید که آیا شریک جنسی شما با شخص دیگری نیز چنین رابطهای دارد یا خیر، از کاندوم استفاده کنید (شما یا شریک جنسی شما).
در هر زمانیکه رابطة جنسی دارید از کاندوم مردانه استفاده کنید. اگر طرف مرد حاضر به استفاده از کاندوم مردانه نیست، میشود از کاندوم زنانه استفاده نمود. هر چند که کاندوم زنانه به اندازه نوع مردانه محافظت ایجاد نمیکند ولی به هر حال از استفاده نکردن از آن بهتر است. هیچگاه اجازه ندهید که خون، منی، ادرار، ترشحات واژن یا مدفوع شخص دیگری به دهان، واژن یا مقعد شما وارد شود.
اگر جواب آزمایش HIV مثبت بود چه باید کرد؟
در صورتیکه تنها جواب یک آزمایش شما مثبت شده است به پزشک مراجعه کنید، احتمال خطای آزمایش وجود دارد. پزشک آزمایشات تکمیلی را درخواست میکند که در صورت مثبت شدن آنان است که آلوده به بیماری تلقی میشوید. توجه داشته باشید که ویروس میتواند سالها بدون علامت خاصی در بدن باشد و با داروهای کنونی مبتلایان به این ویروس میتوانند سالها به سلامت زندگی کنند. برای اینکه به این هدف برسید میبایستی به پزشک خود اعتماد کنید و دستورات دارویی را به دقت اجرا نمایید. شما همچنین باید در مقابل بعضی بیماریها مانند ذاتالریه و آنفولانزا واکسینه شوید که توصیههای لازم در این خصوص از طرف پزشک معالج به شما میشود. از غذاهای تازه و مقوی استفاده نمایید، بدن خود را قوی نگه دارید، به طور منظم ورزش کنید و به اندازة کافی استراحت کنید تا توان دفاعی بدن شما افزایش یابد.
فراموش نکنید که به محض آگاهی از ابتلا به ایدز میبایستی شریک جنسی خود را آگاه کنید تا او نیز در اسرع وقت آزمایش شود چرا که احتمال ابتلای او نیز وجود دارد.
منبع: www.javanesalem.ir